top of page

Möt Dr Nina Sommerfeld

Hej! Nu är det dags att veta lite mer om oss som arbetar på Noonakliniken.

- Först ut är Dr Nina Sommerfeld

Hej Nina!

Spännande med en ny gyn-mottagning som specialiserat sig på klimakteriet. Varför började du intressera dig för klimakterierelaterade frågor?

- I mitt arbete som gynekolog har jag mött många kvinnor, unga som gamla,

friska som sjuka och insett behovet av att specialisera sig mot den grupp kvinnor som historiskt sett fått minst

uppmärksamhet, dvs kvinnor i klimakteriet.

Många gynekologer har inte alltid dessa frågor högst på agendan och inte heller prioriterat att förkovra sig i klimakterie-relaterade frågor. Regionen tycker dessutom att dessa frågeställningar inte behöver handläggas av gynekologer utan ska skötas av allmänpraktiserande läkare på vårdcentraler.


Du är en av grundarna till Noonakliniken. Hur kommer det sig att ni startade Noonakliniken?

- Efter att ha jobbat på Södersjukhuset i många år sökte jag mig till Cevita Care för att specialisera mig inom öppenvård och klimakteriet. Det var där jag träffade en av mina nuvarande kollegor och min mentor Dr Hilde Löfqvist. Hon är expert och pionjär inom klimakterierelaterade frågor. Efter att ha arbetat ett antal år tillsammans insåg vi behovet av att förädla metoden vi arbetar efter för att kunna hjälpa och behandla fler kvinnor i deras mest produktiva ålder i karriären, dvs att kunna ge god vård och stöttning åt kvinnor mellan 40 - 65 år! För att kunna ge kvinnor den vård, stöttning och uppmärksamhet som behövs i övergångsåldern insåg vi att det behövs en ny typ av organisation. Detta resulterade i Noonakliniken. Här sätter vi kvinnan i centrum!


Slutligen, kan du ge några tips och råd till de kvinnor som känner sig oroliga inför kommande eller pågående klimakteriebesvär?

- Det finns två saker som är centrala att känna till kring klimakteriet.

  1. Alla kvinnor hamnar i klimakteriet, vissa tidigare än andra. Man ska inte känna sig ensam om att ha besvären. Det finns god hjälp att få där merparten av patienter med upplevda besvär mår betydligt bättre efter god diagnostik och god behandling. I Sverige finns ca 1,5 miljoner kvinnor som mer eller mindre befinner sig i klimakteriet. Dessa kvinnor utgör alltså en av våra största vårdgrupper! Klimakteriet är inte en sjukdom utan en fas i kvinnans liv som orsakas av att hormonnivåerna sjunker i kroppen. Detta i sin tur leder till mer eller mindre uttalade besvär.

  2. Det finns effektiv behandling att få vid klimakteriebesvär. Det är oftast en kombination av åtgärder som är lösningen. Vi på Noonakliniken hjälper kvinnor att hitta rätt lösning.
471 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page