Hej! Återigen dags för en introduktion av oss som arbetar på Noonakliniken.
- Nu är det dags att träffa Dr Frida Elmhed

Hej Frida!
Välkommen till Noonakliniken. Berätta lite om dig själv och ditt intresse kring klimakteriet.
- Jag har arbetat inom gynekologi och förlossningsvård i 15 år.
De senaste åren med lite mer fokus på gravida och ungdomar. Inom ungdomsgynekologin sysslar man mycket med hormoner och det finns många likheter mellan puberteten och klimakteriet. I puberteten ökar hormonerna och i klimakteriet minskar de och de kan i båda fallen orsaka besvär för kvinnor. Det känns mycket tillfredsställande att nu få hjälpa kvinnor med klimakterietrelaterade besvär då dessa, historiskt sett, är en bortglömd grupp.
Du löptränar en hel del. Många av våra patienter har funderingar kring träning. Hur ser du att motion kan påverka välbefinnande i kombination med läkemedel såsom bioidentiska hormoner?
- Träning är viktigt genom hela livet och har bevisat god effekt på både mental och fysisk hälsa och förebygger bla hjärt- kärlsjukdom och benskörhet. Kombinationen av träning och hormonell behandling ger oftast stort positivt utslag hos många kvinnor i övergångsåldern. Klimakteriet är ju för många en period när kroppen inte längre fungerar som man är van och livet kanske är stressigt med arbete och familj. Då tror jag det kan vara extra viktigt att hålla sig i form för att minska risken för framtida hälsoproblem men också för att helt enkelt må bra. Det viktigaste är att försöka hitta en träningsform som man trivs med så att man inte tröttnar och slutar.
Kan du ge tre tips på hur man kan tänka då man anar att klimakteriet är på ingång?
- Vi möter ofta denna typ av funderingar från kvinnor vi träffar. Att ana men inte veta huruvida man är på väg in i klimakteriet innebär en ovisshet. Här kommer mina råd:
Acceptera det du anar och sök dig till vården för att ta reda på fakta. Då slipper du gå och fundera på om det du känner är klimakterierelaterat eller ej.
Var nyfiken och läs på om klimakteriet, tala med kvinnor i din närhet men var källkritisk! Allt som skrivs och sägs om klimakteriet är inte sant och i synnerhet inte alltid baserat på vetenskap.
Om du inte redan skapat livsrutiner är det dags att ta tag i detta. Kost, motion och en god kontakt med din gynekolog kan göra stor skillnad för ditt välbefinnande.