Hej! Vi fortsätter att berätta om oss som arbetar på Noonakliniken.
- Nu är det dags att träffa Dr Leila Ekelund Chatti

Hej Leila!
Välkommen till Noonakliniken. Berätta lite om din bakgrund.
- Jag är specialistläkare inom gynekologi och förlossningsvård sen flera år och har framförallt jobbat på Södersjukhuset i Stockholm, bla tillsammans med Nina och Frida. Arbetet har inneburit att jag har träffat kvinnor i alla åldrar och i alla skeden i livet. De psykosociala aspekterna av min specialitet har länge intresserat mig och jag har ofta träffat kvinnor som behövt mer än ett rent medicinskt omhändertagande. Vikten av själva bemötandet är något som vi inom vården ibland missar. Jag insåg tidigt betydelsen av att vi ser hela människan bakom symtomen och valde därför att utvidga min kompetens med en KBT (kognitiv beteende terapi) steg 1-utbildning. Psykisk ohälsa hos kvinnor har varit min nisch de senaste åren och jag ser fram emot att få fortsätta hjälpa kvinnor med detta.
Spännande med utbildning inom KBT. Hur tänker du att den ska komma till användning inom klimakterievården?
- Många av de fysiska symtom som kvinnor upplever i klimakteriet påverkar dem även psykiskt. Känslor av nedstämdhet, ångest, ibland panikkänslor när vallningarna och svettningarna kommer i olägliga situationer är påfrestande. Dessa ovälkomna känslor kan nattetid göra att man inte kan sova. En del kvinnor känner sig besvikna när kroppen inte längre levererar som den brukar. En djupare förståelse för sitt mående både på ett fysiskt och psykiskt plan kan ge kvinnan en känsla av kontroll och att hon själv kan påverka sitt mående.
Många kvinnor önskar behandling med bioidentiska hormoner. Hur ser du att KBT kan förstärka den positiva effekten av den hormonbehandlingen?
- Självklart har hormoner en central roll för att kvinnor ska må bättre. En del tankar och beteenden som skapats under den här tiden eller erfarenheter från tidigare i livet kan dock göra att kvinnan klarar av klimakteriet sämre än hon behöver. Här är det viktigt att man kartlägger kvinnans hela mående för att kunna optimera behandlingen.