top of page

Frågor & Svar

Vi får dagligen in frågor från kvinnor runt om i Sverige kring klimakteriet, gynundersökningar, mm. Vi publicerar nu svar på vissa av dessa frågor så andra kan ta del av svaren.

Besök https://www.noonakliniken.se/fragor-och-svar


Exempel 1:

Jag tycker det gör ont att undersökas. Kan ni hjälpa mig?

Svar: När man blivit äldre och kommit en bit i klimakteriet så kan slemhinnorna i slidan vara sköra. Då kan man använda lokalt östrogen (finns receptfritt på apoteket) inför besöket. Då brukar undersökningen inte kännas så obehaglig. Säg till gynekologen att du är orolig för att det ska göra ont så kan ni tillsammans ta det i din takt.


Exempel 2:

Hur fungerar det med licenspreparat?

Svar: Licens är ett försäljningstillstånd till apotek att sälja ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige. För att en licens ska behandlas krävs att behörig förskrivare (tex läkare) skapar en licensmotivering och att ett apotek gör en licensansökan. Ett elektroniskt recept på licensläkemedlet skickas till apoteket. Du som patient måste kontakta ditt apotek för att be dem göra licensansökan. När Läkemedelsverket godkänt licensansökan kan apoteket beställa hem läkemedlet. Processen brukar ta ca 2-3 v.274 views0 comments