top of page

Brist på transdermala östrogenpreparat i Sverige!

Updated: Jan 31

För närvarande är det mycket svårt med tillgången på transdermala östrogenpreparat, dvs östrogen som man tar via huden (plåster, gel och spray). Det startade redan under hösten. Det är problem med produktionen av Estradot (östrogenplåster). Därmed är nu alla olika Estradotplåster restnoterade, dvs de är slut hos leverantör och finns inte kvar i lager på något apotek i Sverige. Prognosen är att de kommer åter i produktion kring maj men det är osäker data.


Det har även varit problem med produktionen av östrogensprayen Lenzetto och de har av och till under hösten -22 och i början av -23 haft problem med leveranser. Ett annat alternativ är östrogengel (Divigel samt Estrogel). De finns i olika styrkor men eftersom många kvinnor just nu gått över till dem är även de tillfälligt slut på apoteken.

Du kan enkelt se tillgången på olika preparat på fass.se. Du söker fram det läkemedel du vill se lagersaldo på och väljer “sök lagerstatus” till höger. Det uppdateras frekvent och stämmer relativt ofta.


Om du är patient hos oss på Noonakliniken och har problem med att få ut dina läkemedel så skicka ett mail till kontakt@noonakliniken.se så hjälper vi dig med ersättningsrecept.


Läkemedel finns att köpa utomlands

För er som reser inom EU finns möjlighet att köpa läkemedel du fått förskrivna i Sverige.


Här finns mer info hur det fungera att köpa läkemedel inom EU:

Besök Europa.eu och läs mer: https://bit.ly/3XSFsuD


En snabb sökning på Google (230124) visar att både Estradot och Lenzetto finns att köpa i våra nordiska grannländer. Observera att när du hämtar ut ett recept i ett annat land gäller det landets regler.403 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page