Dietist

Är du i behov av en livsstilsförändring?

Kosten är en viktig pusselbit i strävan mot att må bra. Som ett komplement till den vård du sökt finns även möjlighet till träffa dietist digitalt. För att denna pusselbit ska passa in behöver vi anpassa eventuella kostförändringar efter dina förutsättningar och behov för att sträva efter och nå en varaktig livsstil. I förklimakteriet och klimakteriet händer det mycket i kropp och hjärna.

1st samtalstillfälle (1 h) – 850kr

Dietist

Kerstin Ljungdahl

Märker du att du inte har lika lätt att hålla vikten
eller att gå ner i vikt?

En dietist ser och utgår ifrån dig, ditt liv och dina förutsättningar. Vid det första samtalet får vi en helhetsbild på hur du äter och lever idag. Därefter ges konkreta råd och en plan tas fram för hur du når dina personliga målsättningar. Beroende på dina personliga mål lägger vi en kostplan på hur man önskar fortsätta.

Vanliga frågor angående diet

Vilken roll spelar kosten under klimakteriet?

Kosten spelar en viktig roll under klimakteriet eftersom hormonella förändringar kan påverka kroppen och hälsan på olika sätt. En välbalanserad kost kan hjälpa till att hantera och lindra många av de vanliga symtomen som är förknippade med klimakteriet, inklusive viktökning, benskörhet och humörsvängningar.

Vilka näringsämnen är särskilt viktiga under klimakteriet?

Under klimakteriet är det viktigt att få tillräckligt med kalcium och D-vitamin för att stödja benhälsan och minska risken för benskörhet. Eftersom ämnesomsättningen sakta går ner är det också viktigt att hålla ett öga på kaloriintaget och försöka undvika viktökning genom att äta en hälsosam och balanserad kost med rätt mängd proteiner, kolhydrater och fetter. Fytoöstrogener, som finns i livsmedel som linfrön, sojabönor och hirs, kan hjälpa till att lindra klimakteriesymtom genom att verka som östrogenliknande ämnen.

Hur påverkar kosten klimakteriesymtom som värmevallningar och sömnproblem?

Vissa livsmedel kan bidra till att lindra klimakteriesymtom. Flera studier har visat att ökad konsumtion av livsmedel som innehåller fytoöstrogener, såsom soja och linfrön, kan hjälpa till att minska värmevallningar. Att undvika koffein och alkohol nära sänggåendet kan förbättra sömnkvaliteten. En balanserad kost med regelbundna måltider kan också bidra till att hålla blodsockernivån stabil, vilket kan minska humörsvängningar och energidippar.

Finns det några kostrelaterade risker eller biverkningar att vara medveten om under klimakteriet?

Under klimakteriet är det viktigt att vara medveten om ökad risk för benskörhet. Det är därför klokt att konsumera tillräckligt med kalcium och D-vitamin samt engagera sig i regelbunden viktbärande träning för att stärka skelettet. Vissa kvinnor kan också uppleva en minskad ämnesomsättning under klimakteriet, vilket kan leda till viktökning om kaloriintaget inte kontrolleras noggrant. Det är bra att tala med en läkare eller dietist för att utveckla en individuellt anpassad kostplan som tar hänsyn till de specifika behoven under klimakteriet.